NLBE NLBE FRDEEXPORT

Een maisoogst vol uitdagingen!

De zomer van 2018 gaat de boeken in als een jaar van extremen. Record na record werd verbroken en op veel plaatsen bleef de regen achterwege. Met 340 zonuren is juli niet alleen de droogste maar ook de zonnigste julimaand ooit gemeten. Een lange droogteperiode, zeker met deze extreme temperaturen, leidt altijd tot lagere opbrengsten. Het is dus extra belangrijk uw ruwvoerpositie veilig te stellen. Door het stressvolle groeiseizoen schuilen er meer schimmels en gisten op de snijmais, waardoor de kuilen broeigevoelig zijn. Een inkuiltoevoegmiddel dat de conservering stuurt en de broei remt, mag zeker nú niet ontbreken.

Voor snijmais met voldoende kolven en kolfvulling is Tasty Silage Maize het aangewezen product. Dit inkuiltoevoegmiddel bevat een melkzuurbacterie die zorgt voor een snelle conservering en minder inkuilverliezen. Het propionzuur dat bij uitkuilen wordt gevormd, zorgt ervoor dat de kuil langer koel en stabiel blijft. Hiermee voorkomt u kwaliteitsverlies, verminderde voeropname en productieverlies als gevolg van een slechte conservering.

Bij kolfloze snijmais is de suiker niet omgezet naar zetmeel. Suikerrijke gewassen zijn zeer gevoelig voor broei en schimmelvorming. Deze mais heeft veel eigenschappen van gras waardoor Tasty Silage Grass voor deze kuilen beter geschikt is. Dit inkuiltoevoegmiddel bevat melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën. Een deel van de suikers zal zeer snel en efficiënt omgezet worden in melkzuur. Hiervan wordt een deel omgezet in azijnzuur en 1,2 propaandiol. Hierdoor zijn behandelde kuilen minder belastend voor de pens en wordt broei geremd.

En heeft u ook al nagedacht over wat u na de maisoogst wilt zaaien? Een vanggewas of een blijvend grasmengsel? Op zand- en lössgronden is een vanggewas verplicht na de maisoogst. Een vanggewas heeft vele voordelen voor de bodem en zorgt in het voorjaar eventueel voor een extra snede. Vital Spring (éénjarig) en Vital Grass (meerjarig) zijn uitstekende grasmengsels en vanggewassen voor na de maisoogst.

NederlandheemskerkBelgieNLBelgieFRnonehoverDuitslandexportregular